Púte na Mariánskej hore v Levoči sa začali pred 760. rokmi

07.07.2007 Levoča

Levoča 7. júla (TASR) - Levoča patrí k dvadsiatke najvýznamnejších pútnických miest Európy, ako sú Lurdy, Fatima, Czenstochowa, Mariazell a ďalšie. Levočská púť na sviatok Navštívenia Panny Márie (2. júla) býva ...
Program na Mariánskej hore sa začal už v nedeľu 1. júla, pokračoval v pondelok na sviatok Navštívenia za účasti vyše 50-tisíc veriacich i v ďalších dňoch vrátane sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda. Najviac pútnikov očakávajú v Levoči dnes a najmä v nedeľu dopoludnia. Hlavným celebrantom slávnostnej odpustovej svätej omše, ktorá sa začne v nedeľu o 10. hodine, bude kardinál Jozef Tomko.
\"Druhého júla tohto roka uplynulo 760 rokov od začiatku pútí na Mariánskej hore. Pútnicke miesto pravdepodobne vzniklo počas tatárskych vpádov, keď sa ľudia v týchto horách zachránili a z vďaky postavili prvú kaplnku zasvätenú Panne Márii. Púte pokračovali nepretržite a nezastavilo ich nič, \" uviedol pre TASR levočský dekan Mons. František Dlugoš, ktorý sa dlhodobo venuje dejinám Mariánskej hory.
Od roku 1990 sa pútnicke miesto zmodernizovalo, takže v pútnickom dome môže v súčasnosti naraz spovedať až 50 kňazov. Zabezpečená je aj zdravotná starostlivosť o veriacich.
Tohtoročnú slávnosť je venovaná okrem 760. výročia vzniku pútnického miesta aj 85. výročiu dokončenia baziliky, ktorá je v poradí štvrtým kostolom na Mariánskej hore, i 60. výročiu zasvätenia Spišskej diecézy Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie biskupom Jánom Vojtaššákom.
Hlavnú svätú omšu bude v priamom prenose vysielať Slovenská televízia. Priamy prenos z Mariánskej hory pripravuje aj náboženské Rádio Lumen.
 

Vyberte región